Термобілизна для дітей: нюанси, які варто знати

Температура на вулиці поступово падає, а шарів одягу на прогулянку потрібно все більше… Вже з середини осені термобілизна стає важливою складовою дитячого гардеробу. І це не кажучи про зиму! Речі з термоефектом стануть у нагоді незалежно від того, де і як проводить час ваша дитина: у турпоході, на лижній прогулянці або на дитячому майданчику.

  1. Місце термобілизни у осінньо-зимовому одязі
  2. Термобілизна для хлопчиків і дівчаток: в чому різниця?
  3. Які дитячі речі бувають з термоефектом?
  4. Різновиди дитячої термобілизни
  5. Матеріали для дитячої термобілизни
  6. Важливі поради при виборі термобілизни

Яка термобілизна більше підійде для вітряної, але відносно сонячної осені? Який матеріал захистить від злих морозів? Чи можуть дівчатка носити хлопчачу термобілизну і навпаки? Відповіді на ці та багато інших питань ви знайдете у цій статті.

Складаючи список покупок, легко утримати в голові, що малечі потрібні пальта, зимові штани та утеплені черевики. Але про якісну термобілизну багато хто забуває і схоплюється вже у розпал сезону, коли у крамницях часто — залишки. Саме тому подбати про вибір якісної термобілизни варто заздалегідь.

Місце термобілизни у осінньо-зимовому одязі

Багатошаровість — не лише тривалий модний тренд, а й принцип, який зігріє у холод як дорослого, так і дитину. Виділяють три основні шари.

Нижній або базовий

Речі саме з цієї категорії вважаються термобілизною в тому вигляді, як ми це розуміємо (закордонні виробники вживають ще термін Basic wear). Мета хорошого нижнього шару — відводити піт, а також ізолювати тіло від холоду. Саме ці речі будуть торкатися безпосередньо шкіри, тому він має бути максимально приємними на дотик. Крім того, база повинна прилягати щільно до тіла, але не бути надто тугою.
Оптимальні базові шари для дітей зроблені з вовни, суміші «вовна+синтетика» або «вовна+віскоза», оскільки вони можуть водночас і поглинати рідину, і зберігати тепло.

Середній шар

Своєрідна прокладка між базою та верхнім одягом. Задача таких речей — регулювати рівень тепла тіла залежно від активності. Зазвичай, до середнього шару відносять утеплені сорочки або жилетки, які дитина легко зніме по мірі того, як їй стане спекотно. Найкращі варіанти — моделі з флісу, а також дуті з пуховою або синтетичною начинкою.

Зовнішній шар

Верхній одяг, задача якого — не допустити впливу на тіло вітру, снігу та підвищеної вологості. До цієї групи входять головні убори, куртки, штани та черевики.Такі речі також вважаються речами з термоефектом, проте розраховані вони на найактивніших спортсменів, наприклад, юних лижників чи сноубордистів. Найкращі моделі для дітей водонепроникні та мають захист від вітру.

Термобілизна для хлопчиків і дівчаток: в чому різниця?

Багато в чому це залежить від виробника. Інколи бренд, позиціонуючи ту чи іншу модель як дівочу чи хлопчачу, надихається статевими стереотипами. Наприклад, светрик для дівчинки може мати невеликі рюші на рукавах чи обробку блискучим кантом.

На щастя, більшість моделей дитячої термобілизни є гендерно-нейтральними. Їх випускають у стриманих кольорах: чорному, сірому, синьому, темно-бордовому тощо. Тому вони підійдуть як хлопчикам, так і дівчаткам.

Але коли справа доходить до крою, виявляється, що не все так однозначно. Лонгслів у базовому кольорі може одягти як хлопець, так і дівчинка. Це пов’язано з тим, що дитяча термобілизна не передбачає виїмок для грудей.

А ось на низах уся нейтральність закінчується. Так, виробники хлопчачих кальсонів з термоефектом додають до них гульфики (зокрема українські Totalfit та Kifa). І така модель вже не буде комфортною для дівчинки, так само, як і хлопчача спідня білизна. В той же час існують легінси без гульфика, які позначені як унісекс (Jiber, Ysabel Mora). Чи купувати такі для хлопця — питання індивідуальне. Багато що залежить від складу та еластичності тканини: вона має якісно підтримувати всі анатомічні особливості. Добре, якщо ви обираєте термобілизну конкретного бренду, який добре знаєте, або купуєте речі з попередньою приміркою.

Які дитячі речі бувають з термоефектом?

На відміну від дорослих колекцій, де можна знайти футболки з коротким рукавом, боді та навіть труси, дитяча термобілизна існує переважно у «довгому» вигляді:

  • верхи — лонгсліви або водолазки з комірчиком під горло
  • низи — кальсони з манжетами-гумками та обтислі легінси

Ці речі можна купувати окремо або у комплекті. У продажу зустрічаються також цільні термокомбінезони. Проте костюми-двійки вважаються більш зручними, адже за потреби дають дитині можливість швидше переодягнутися, не роздягаючися повністю.

А ось боді зустрічаються виключно у лінійках для малюків — як правило вони виконані з вовни та стають у пригоді під час прогулянок у візочках.

В окрему категорію варто виділити аксесуари — теплі шкарпетки, шапки та рукавички. На таких речах спеціалізується турецький бренд Thermoform. Виробник поєднує термополіестер з віскозою (для головних уборів) та з бавовною (для шкарпеток).
Більшість шкарпеток з термоефектом мають підсилення на стопах — зокрема, моделі Ysabel Mora отримали флісовий шар у цій зоні.

Експертна порада:

Наталя Щербань,
експерт Intimo.ua

Термобілизна обов’язково має бути в гардеробі дітей у холодну пору року. Вироби краще обирати комплектом, адже хороші якісні лосини чи легінси будуть не лише зігрівати, а й не виділятимуться під наступним шаром одягу, а базові термолонгсліви виглядають як звичайний пуловер чи гольф.

У модельному ряді торгових марок Kifa та Totalfit є суперм’які та теплі варіанти з вовни та віскози. Величезною перевагою при підборі дитячої термобілизни є можливість вибрати верх і низ комплекту окремо – у різних розмірах та навіть кольорах.

Різновиди дитячої термобілизни

При виборі дитячої термобілизни перше, з чим потрібно визначитися, — це мета. Чи буде дитині достатньо додаткового шару для прогулянок у парку та ігор на шкільному подвір’ї? Чи, може, ваш син чи донька — завзяті туристи або спортсмени (як і їхні батьки, до речі). Бо від активності рухів та температури навколо залежить потрібний вам тип термобілизни.

Термобілизна, яка відводить вологу

Must have для дітей, які ведуть активний спосіб життя. Адже такі речі зберігають шкіру сухою та дозволяють уникнути переохолодження, яке взимку наступає просто миттєво, а у похідних умовах стає додатковою проблемою.

Шиється здебільшого з синтетичних матеріалів (поліаміду та поліестеру). Також останнім часом часто використовується суміш синтетики з натуральними волокнами, що також мають вологопоглинальні властивості (наприклад, поліестер+бамбук або поліестер+модал).

Для збереження тепла

У народі прийнято говорити, що це білизна, яка гріє. Але по суті, вона зберігає тепло тіла. Чим щільніший матеріал — тим інтенсивніше він накопичує тепло: такий собі акумулятор дитячої енергії.

Ефект зігріву дають речі з кашеміру, вовни або сумішевих тканин. Вони щільно прилягають до тіла, утримуючи тепло, не збиваючись під одягом та не додаючи об’єму. При цьому всі компоненти тканини дихають, забезпечуючи тілу помірну вентиляцію.

Комбінований тип

Зустрічається найчастіше і поєднує все найкраще з обох попередніх пунктів. Така термобілизну вважається універсальною, оскільки завдяки міксу синтетичних та натуральних волокон речі виглядають більш схожими на повсякденний одяг, а не на спортивні костюми. Цей нюанс стане у пригоді школярам, які носитимуть водолазку чи лонгслів під піджак та не ніяковітимуть, якщо доведеться зняти верхній шар.

Тканина комбінованої термобілизни може мати двошарову структуру: внутрішній шар вовняний, зовнішній — синтетичний. Таке рішення є і теплим, і практичним.

Матеріали для дитячої термобілизни

Найчастіше термобілизну для дітей виготовляють із синтетичних матеріалів (поліестеру), вовни чи кашеміру, бавовни, а також із мішаних тканин. В усіх матеріалів є свої переваги та недоліки, тому без створення списку пунктів при покупці не обійтися.

Вовняна термобілизна є ідеальною для зими. Вовна відзначається неймовірною м’якістю, тобто ви гарантовано не почуєте від дитини, що новий джемпер чи штани «колються». А ще це екологічно чистий матеріал, який підіде навіть дітям-алергікам. І звичайно ж, вовна добре зігріває, пропускаючи повітря. Такі комплекти можна навіть носити як піжаму.

«Елітним» матеріалом для дитячої термобілизни вважається вовна мериноса. На додачу до звичайних властивостей вовни меринос гігроскопічний та має антимікробну дію, тому потребує прання або чищення рідше, ніж інші вовняні речі. І це стане у нагоді для дітей, які ведуть активний спосіб життя.

Однак меринос складніший у догляді, менш стійкий до зношування і часто коштує дорожче, ніж штучні волокна. Через це на українському ринку цей тип вовни у чистому вигляді зустрічається доволі рідко — здебільшого як ефектна добавка для зимового комплекту. Частіше у виготовленні термобілизни використовують овечу або верблюжу вовну.

Суміш бавовни та поліестеру тепла, є дуже міцною, вбирає вологу, легко переться та швидко висихає. А ще речі з такого матеріалу зазвичай дешевші та зустрічаються у більшому асортименті: є з чого обрати у плані моделей та забарвлень.

Однак порівняно з вовною така тканина жорсткіша на дотик та потребує плання частіше. Втім, бавовняні волокна забезпечують речам «дихання». Набагато мякше на тілі буде відчуватися мікс “віскоза+поліестер” (унисекс-колекція турецького бренду Jiber).

Цікавим варіантом буде термобілизна з суміші вовни та віскози бамбукового волокна. Вона неймовірно м’яка та приємна на дотик, інтенсивно вбирає вологу. Вовна з зовнішнього боку зігріває та регулює температуру тіла, незалежно від того, чи дитині спекотно від бігу чи вона просто сидить у прохолодному середовищі. У дитячих лінійках ці суміші зустрічаються дуже часто (одні з найпопулярніших – Totalfit, Kifa та Jiber).

Важливі поради при виборі термобілизни

  1. Розмір в розмір. Правильно підібрана термобілизна має щільно прилягати до тіла, але не тиснути (це порушує кровообіг та сковує рухи). Помилкою буде також купівля на виріст: завеликі речі знизять термоефект.
  2. Мінімальне відчуття на тілі. Шукайте лонгсліви та штани з пласкими акуратними швами. Еластичні пояси та манжети на зап’ястях і щиколотках сприяють міцному приляганню до шкіри і не задеруться навіть під час створення сніговиків або швидкісного спуску з гірки. А ось фурнітура на зразок гудзиків та блискавок на термобілизні небажана.
  3. При виборі верха звертайте увагу на довжину — вона має дозволяти заправити джемпер або водолазку у штани. Це важливо, щоб не тіло дитини не оголювалося навіть під час нахилу та руху.
  4. На ярликах неодмінно має бути інформація про склад та особливості догляду.
Дитяча термобілизна в Intimo.ua:

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.