Піжама vs сорочка. Що обрати для осінньо-зимового сезону?

Скажіть нам, у чому ви спите, і ми скажемо наскільки ваш сон є здоровим та комфортним. І тут люди як завжди поділяються на дві категорії: фанати піжам та ті, хто надає перевагу сорочками. Що з цього краще підійде для сну? Насправді правильний вибір залежить не лише від особистого смаку, а й від типу сну та стилю життя в цілому. Ми раді підібрати «сонний look», який підійде саме вам.

  1. Нічна сорочка: «за» та «проти»
  2. Піжама: плюси та мінуси
  3. На вибір впливає… поведінка уві сні
  4. «Сонні» тканини для холодів

Нічна сорочка: «за» та «проти»

Більшість поціновувачів нічних сорочок цінують їх саме за жіночність силуету: чоловікам вони милують око, а жінки з радістю відчувають себе чарівними та привабливими. Складно уявити, проте раніше цей фасон не був суто жіночим. Згадайте старі фільми або класичну літературу: коли мова заходить про заможних героїв-чоловіків за ранковим туалетом, то штрихами до їхніх портретів були саме халат та «постільна сорочка» (Betthemd).

Зараз чоловічі нічні сорочки зустрічаються на українському ринку доволі рідко, проте вони також є. Наприклад, у польської марки Cornette. Набагато частіше такі речі й шиють на дам, і купують вони ж. Окрім жіночності, основними критеріями вибору зазвичай є:

  1. Вільний фасон. Нічна сорочка стане чудовим вибором для тих, хто отримує задоволення від відчуття відкритих ніг і не любить спати у штанах чи шортах. До того ж комусь можуть муляти навіть тонкі та пласкі резинки — у сорочці таких відчуттів точно не буде.
  2. Здатність швидше заснути. Цю властивість сорочок обґрунтували вчені Флоридського інституту. На думку експертів, простора сорочка, одягнена на голе тіло менше торкається шкіри та відповідно менше подразнює її тактильні рецептори. У результаті до кори головного мозку починають поступати не збуджувальні імпульси, а гальмівні. Таке ось снодійне на мінімалках.
  3. Маскувальний ефект. Про цей момент турбуються ті жінки, які прагнуть виглядати звабливо навіть у спальні (погодьтеся, у кожної є свої причини на це). Так, будь-яка простора сорочка довжиною до колін та нижче здатна приховати всі місця фігури, які ви вважаєте проблемними. Найчастіше цими деталями переймаються жінки plus size. Тим часом модель з глибоким декольте здатна привернути увагу до красивих грудей та відволікти від інших ділянок тіла.

А ось до недоліків сорочок зараховуємо їхню унікальну здатність збиратися складками під час сну та задиратися, оголюючи ноги. Крім того, у холодний сезон ви ризикуєте на повну котушку відчути інший бік приємної прохолоди між ногами — вони просто почнуть мерзнути. Вихід з ситуації — сорочка з теплої та цупкої тканини, достатньо важкої, щоб як мінімум не сповзати на самі вуха. Це можуть бути байкові, плюшеві або фланелеві моделі.

Ще одна незручність: у подолі нічної сорочки-максі легко заплутатися, коли є необхідність дуже швидко піднятися з ліжка та кудись вибігти. Наприклад, зреагувати на повітряну тривогу або перевірити, чи кіт не перекинув телевізор у вітальні.

Піжама: плюси та мінуси

Останні кілька років піжама для багатьох перетворилася на модний тренд, а для когось — і на невід’ємну деталь способу життя. Воно й не дивно: у піжамі зручно і спати, і дивитися серіали і навіть працювати у домашньому офісі (принаймні, до першого Zoom-зідзвону).

Взагалі у піжам як таких більше плюсів, ніж мінусів. Дивіться самі: вдало підібраний комплект помірно зігріває у прохолодну ніч та відводить зайву вологу. Фасон повторює контури тіла, ніде не перетискаючи.

Є й ще один нюанс із нової реальності. Коли ти спиш у піжамі, втрачається ризик бути заскоченим зненацька якоюсь екстреною ситуацією. Хто під час повітряних тривог не думав: «Раптом що, а я в самих трусах»?

А ось недоліки піжам мають індивідуальний характер та пов’язані скоріше з невдалим вибором. Розглянемо декілька моментів та можливі розв’язання проблем:

  • Занадто просторі штани здатні задиратися не гірше, ніж сорочка. Придивіться до комплектів, де холоші призібрані знизу (моделі Anabel Arto) або завершуються манжетами-резинками (ця версія дуже поширена — вона є зокрема у вітчизняних марок Leinle та Fleri).
  • Наявність тугих резинок та рельєфних ґудзиків гарантовано спричинить дискомфорт (особливо любителям спати на животі). Тож шукайте піжами з пласкими резинками та невеликою кількістю фурнітури (або її відсутністю). Любителям тотального комфорту стануть у пригоді також комбінезони на дрібних гудзиках (як у brabrabra) або кігурумі на потаємній блискавці (як у German Volf та SNY).
  • Багато кому перегрів може завадити як слід виспатися — а ті ж флісові піжами гріють так, що хоч на Північний полюс у них їдь. Тут взагалі все просто: зверніть увагу на легші матеріали, хоча б ту ж бавовняну фланель (дивіться лінійки Key, German Volf та brabrabra).

Як бачите, основний сенс полягає власне не у виборі між сорочкою та піжамою, а у тому, щоб знайти правильну піжаму. Втім, це знову ж таки справа смаку.

На вибір впливає… поведінка уві сні

Сучасний нічний одяг є не лише красивим та зручним, але й функціонально продуманим. Виробники адаптують речі саме до вашого стилю сну: відповідний sleepwear знайдеться для кожного.

Якщо ви спите неспокійно

Під час сну ви активно перебираєте руками та ногами, наче той бігун-олімпієць? Тоді вам підійде піжама-двійка: лонгслів та довгі кальсони. Нічні сорочки у цьому випадку не варіант — вони надто легко підіймаються. Щоб піжами не перекручувалися на тілі, вони мають бути добре скроєні та щільно прилягати до шкіри.

Якщо ви пітнієте

Ті, хто схильні до нічної пітливості, часто вирішують проблему шляхом найменшого спротиву. Вони просто обирають коротші піжами, навіть коли температура на вулиці нижчає. Однак насправді це не додає комфорту до нічного відпочинку. Навпаки: у футболках та шортах ви пітнієте так само сильно, але швидше замерзаєте через виділену вологу. В таких ситуаціях краще обирати довгий нічний одяг з тканин, що дихають — наприклад, з бавовни, легкого та повітряного крою. Це можуть бути як піжами, так і довгі сорочки з рукавом (відповідні моделі є у брендів Leinle, Roksana, Key або Cornette).

Якщо ви часто розкриваєтеся

І мова не лише про дітей. Зізнайтеся: багато хто з вас хоча б висовував з-під ковдри руку чи ногу «для дотримання теплового балансу». Якщо ж ви регулярно скидаєте ковдру цілком, то скоріш за все, не зміните свою звичку навіть взимку. Це звичка так собі, адже тоді ви можете прокинутися. Якщо ви до того ж засинаєте з трудом, то як наслідок на вас чекає збитий режим сну.

Запобігти колапсу допоможе довга піжама прямого крою. Матеріал при цьому повинен мати теплозберігальні властивості – це, наприклад, затишна фланель або трикотаж-двохнитка.

До речі, ідеальним завершенням ансамблю стануть теплі м’які шкарпетки. Існують навіть спеціальні моделі для сну із суміші вовни та шовку. Вони забезпечують терморегуляцію, і холодні п’ятки точно не завадять вашому сну.

«Сонні» тканини для холодів

Варто розділяти одяг для осіннього та зимового сезонів. Жовтень у цьому плані вважається перехідним періодом. Якщо пощастить із прогнозом погоди, то по обіді буває ще по-літньому тепло, а ось ніч зазвичай прохолодніша. Тут найкращим вибором буде піжама або сорочка з бавовняної фланелі — цей матеріал доволі теплий, пухнастий і триматиме ваше тіло у тонусі.

У такому одязі можна пречудово спати навіть у листопаді (залежно від того, як у вас з опаленням) або на початку березня, коли нібито весна, але сніг ще не зійшов. А ось у грудні та січні для бавовни надто холодно, тому вам знадобиться щось масштабніше. Ось декілька прийнятних варіантів.

Фліс — м’який, пухнастий та теплий матеріал, початково створений як синтетичний замінник вовни. Виробники одягу для дому та сну використовують і класичний різновид на основі поліестеру та поліаміду, і також експериментують із сумішами. Це, зокрема, фліс із додаванням вовни або бавовняних волокон. Такі тканини не тільки надзвичайно гріють, а й добре пропускають повітря. Відповідні піжами та сорочки ви відшукаєте як в українських брендів (Fleri, German Volf), так і в іноземних (іспанського Massana).

Махрове полотно — надзвичайно м’яке та тепле. Воно зручне у носінні та має чудову повітропроникність. Цей матеріал виготовляється переважно з натуральних волокон (на етикетці ви побачите «бавовна» або «бавовна+вовна»). Існують ще варіанти з бамбукового волокна — вони на додачу відрізняються ще й гігроскопічністю. Такі піжами особливо добре підійдуть тим, хто сильно пітніє.

Велсофт — «волохатий» різновид мікрофібри. На відміну від класичного махрового полотна, це виготовляється виключно з синтетичних волокон (поліамід, поліестер тощо). Ворс такого матеріалу набагато тонший та делікатніший, а його довжина може варіюватися — є майже гладенькі різновиди велсофту, які нагадують велюр (дивіться колекцію турецької марки SNY), а є й такі, що більше схожі на штучне хутро.

До того ж тканина є гіпоалергенною, і з неї шиють речі навіть для дітей та молодих мам. Велсофт є легким, але при цьому надзвичайно теплий — він швидко нагрівається від температури тіла та підтримує такий тепловий режим протягом ночі. Крім того, велсофт невибагливий у догляді — не скочується та здатний пережити численні прання без втрати кольору.

Піджами, нічні сорочки та одяг для дому:

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.