Обираємо термобілизну для дітей

Обираємо термобілизну для дітей

Теплі рейтузи поверх колготок, товсті носки та колючий светр — так виглядали збори на прогулянку для тих, чиє дитинство довелося на 90-ті (зізнайтесь, хто пам’ятає?) Звичайно, гуляти в такому вигляді незручно: потієш ще вдома вдягаєшся, а на вулиці у такому коконі почуваєшся неповоротким, як снігова баба. Добре, що поколінню наших дітей такі проблеми не загрожують, адже існує безліч варіантів легкої та практичної термобілизни.

  1. Термобілизна: як вона працює?
  2. Види термобілизни: навіщо шукаєте?
  3. З чого пошита термобілизна?
  4. Комбіновані матеріали
  5. Вибір дитячої термобілизни: особливі поради
  6. Як доглядати за термобілизною

Термобілизна: як вона працює?

Як термобілизна для осені та зими можуть виступати кальсони, водолазки, футболки, боді, комбінезони і т.д. Є навіть шкарпетки та рукавички з термоефектом (останні можна зустріти переважно у спеціалізованих спортивних магазинах). Маючи невелику вагу, термобілизна відмінно підтримує тепло, замінюючи 2-3 шари одягу. Така білизна підійде для повсякденних прогулянок та спортивних тренувань у холодну пору року.

Секрет термобілизни полягає у матеріалах, створених за спеціальними технологіями. Як правило, застосовується тканина з комірчастою структурою: завдяки осередкам, піт і вода швидко виводяться назовні й не потрапляють назад на шкіру.

Як це виглядає практично? Коли дитина знаходиться одягненою в приміщенні або активно рухається на вулиці, вона потіє. Звичайний одяг вбирає піт, стає вологим і втрачає свої властивості. Термобілизна своєю чергою відводить вологу назовні, не даючи їй потрапити назад. Завдяки особливій структурі тканина «дихає», при цьому зберігаючи тепло, тобто підтримуючи оптимальну температуру тіла. Результат – дитина захищена від перегріву та переохолодження навіть під час суворої зими.

Види термобілизни: навіщо шукаєте?

Перед покупкою термобілизни для дитини враховуйте насамперед активність маленького «замовника». Одна річ, коли малюк неквапливо гуляє у дворі за низької температури, і ліпить снігову фортецю. І зовсім інша історія, коли він катається на лижах чи практикує із батьками зимовий велоспорт (а бувають і такі екстремали, сама бачила).

За функціоналом дитяча термобілизна буває кількох видів. Поговоримо про кожний із них докладніше.

Для відведення вологи

Така термобілизна виготовляється із синтетичних матеріалів. Чим вище вміст поліестеру, тим краще модель відводить піт. Синтетику варто обирати для юних спортсменів та любителів активного відпочинку. Вони активно рухаються, сильно пітніють і вимагають захисту скоріше від переохолодження, ніж від перегріву. Так, навіть узимку.

Для збереження тепла

Такі речі покликані зігрівати, що з назви. Їх слід одягати для помірної активності, наприклад спокійних прогулянок на ігровому майданчику. Зігрівальний дитячий комплект може бути виготовлений з бавовни, кашеміру або шерсті. Волокна цих матеріалів добре захищають від холоду взимку, при цьому дозволяючи тілу дихати.

Змішаний тип

Ця термобілизна складається з комбінації синтетичних та натуральних тканин. Чим більше у складі вовни чи кашеміру, тим тепліші речі. Якщо ж переважатиме синтетика, то вищими будуть властивості відведення вологи. Одяг комбінованого типу може мати кілька шарів: наприклад, внутрішній акрил, а зовнішній містить волокна вовни. Але теплішим вважається білизна, внутрішній шар якого виготовлений з натуральної тканини (вовна, кашемір), а зовнішній – це синтетика. Така білизна вважається універсальною завдяки своїй багатошаровості.

З чого зшита термобілизна?

А тепер поговоримо про тканини, з яких виготовляють дитячу термобілизну. Найпопулярніші матеріали – синтетика (поліестер), кашемір або шерсть, а також бавовна. Вовняний одяг вважається оптимальним для дітей, навіть для малюків, які сидять у візку або роблять перші кроки на зимовій прогулянці.

Найякісніший матеріал у цій категорії – шерсть мериноса. Це австралійська порода овець, що дозволяє отримати до 10 кг вовни з однієї тварини після однієї стрижки. Мериносова шерсть має тонкі, легкі волокна, одяг такого матеріалу не викликає алергію, не поглинає сторонні аромати, не коле ніжну шкіру, добре зберігає тепло, швидко відводить вологу і пропускає повітря.

Оскільки меринос – матеріал дорогий, набагато частіше у продажу ви знайдете вироби з овечої та верблюжої вовни (у чистому чи частковому застосуванні).

Про бавовняну білизну завжди варто говорити окремо, адже з цим матеріалом не все так однозначно. З одного боку, бавовняний трикотаж м’який, приємний для шкіри та гіпоалергенний. Так що бавовну можна вибирати для немовлят та дітей до року, поки гуляють у візку. А ось будь-яку активність, що викликає сильне потовиділення, бавовняну білизну не витримає. І для юних спортсменів його точно не варто використати.

Синтетичну термобілизну роблять із поліестеру, поліпропілену, іноді додають мікрофібру, лайкру, акрил і т.д. Синтетика забезпечує найкраще відведення вологи в порівнянні з натуральними тканинами. А ось зігрівальні властивості такого виробу значно гірші, ніж у вовняного. У той самий час синтетика є максимально зносостійкою.

Синтетична термобілизна підійде для активних занять спортом, катання на лижах або ковзанах, прогулянок, рухливих ігор на свіжому повітрі. Якщо ви бачите на етикетці напис поліамід або 100% поліестер, можете бути впевнені, що дитина не перегріється і залишиться сухою під час ігор або тренування.

Комбіновані матеріали

Термобілизна з таких тканин – найпрактичніша, тому що поєднує властивості синтетики та натуральних матеріалів. Така білизна може мати не один шар і містити вовну, поліестер, м’який акрил та флісову основу.

Комбіновані тканини може носити дитина будь-якого віку та за будь-яких обставин. Зверніть увагу на склад тканини: чим більше там вовни, тим тепліший виріб, чим більше синтетики – тим краще буде припадати волога.

Вибір дитячої термобілизни: особливі поради

Якщо дитина займається спортом, краще придбати для неї термобілизну повністю із синтетики або з її перевагою у складі (наприклад, 65%). Основним завданням у цьому випадку буде уникнення перегріву, і синтетика чудово впорається з цим. До речі, на ярликах таких комплектів ви, швидше за все, знайдете примітку «активну» (як, зокрема, український бренд Kifa), або «active».

Який би матеріал ви не вибрали, приділіть увагу якості виробу. Перевірте кожний шар. Білизна повинна бути приємною на дотик, без запаху, шви всередині та з лицьового боку повинні бути плоскими та акуратно обробленими. На етикетках – обов’язкова інформація про склад та способи догляду.

Якщо на дитячих штанах, лонгсліві або комбінезонах є фурнітура, перевірте її якість. Блискавки та застібки повинні бути простими у використанні та безпечними: переконайтеся, що вони не натирають шкіру.

З приводу поділу на «дівчача» і «хлопчача» все набагато простіше, ніж у світі дорослої термобілизни. Так, дитячі та підліткові джемпери та лонгсліви не вимагають спеціальних виточок для грудей та особливого крою, адже матеріали, як правило, еластичні й всі речі подібного плану розраховані на облягання. Тому при виборі «верху» можна орієнтуватися лише на розмір та кольорову гаму, яка подобається дитині. А ось «низи» вже відрізняються по крою: на відміну від дівочих, у хлоп’ячих легінсів і кальсонів передбачені гульфіки. Можна, звичайно, піти шляхом унісексу і придбати легінси без гульфіка, але з погляду зручності син навряд чи подякує вам.

Правильно вибирайте розмір. Не варто брати модель на виріст, але комплект не повинен бути малий. Ідеальна термобілизна для дитини має анатомічний крій, добре сидить і щільно прилягає до тіла, залишаючи невеликий повітряний прошарок для кращого теплоощадження.

Попросіть дитину приміряти комплект, пройтися в ньому, зробити кілька нахилів та присідань, адже термобілизна призначена для активного дозвілля, і нічого не повинно заважати. Звичайно, при покупці онлайн процес примірки ускладнюється. Тому віддавайте перевагу магазинам, де передбачено доставку речей для примірки вдома (таке практикує, зокрема «Інтимо»).

Як доглядати термобілизну

Щоб одяг якомога довше зберігав властивості, форму та зовнішній вигляд, слід дотримуватися вказаних на етикетці порад з догляду. Рекомендую уважно прочитати їх перед пранням (бо після може бути пізно).

Оскільки термобілизна не виключає повсякденного носіння, його доведеться прати щотижня. Це не зашкодить, якщо не ігнорувати поради виробника. Найчастіше термобілизну стирають вручну або в машинці при температурі не вище 30-40 º С, використовуючи лише рідкі засоби. Порошок може бути занадто агресивним для 1) дитячої білизни взагалі 2) для тканин зі специфічною обробкою, наприклад, з іонізацією сріблом.

Одяг з натуральних тканин схильний до усадки, тому температурний режим потрібно дотримуватися особливо строго. Якщо у вас двошарова термобілизна, з’ясуйте, з якого матеріалу зроблено кожен шар.

Викручувати термобілизну в машинці не слід: від цього тканина псується, на ній утворюються заломи. Після прання слід сушити природним способом, не використовуючи опалювальні прилади. Від нагрівання синтетичні матеріали термобілизни втрачають термічні властивості. З тієї ж причини термобілизна не можна прасувати.

При дотриманні цих простих правил термобілизна прослужить довго, а діти зможуть насолоджуватися зимовими прогулянками, не відволікаючись на холод і спину, що спітніла від ігор. Бережіть себе і дбайте про тепло своїх близьких. Про все інше подумають виробники термобілизни.

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.