Які речі покласти до «екстреної валізки», щоб почуватися комфортно будь-де

«А хто, як і я, взяв у евакуацію дві пари трусів та півтори пари шкарпеток і тепер ходить у них весь час?» «Два тижні комбіную речі з рюкзака, нарешті второпала, що таке капсульний гардероб». І це лише невелика частина того, що я читаю зараз у соцмережах подруг та знайомих, які виїхали з Києва та Харкова — міст, гарячих від бойових дій. 

Зазвичай для нас навіть складання речей у звичайну подорож стає ще тим квестом. Що вже казати про евакуацію, коли залишаєш дім на невизначений час. Більше того — у деяких випадках не знаєш навіть, куди їдеш і де опинишся. Давайте розбиратися, що з одягу та білизни стане вам у пригоді у непростих обставинах.

Валізка — насправді не «валізка»

Враховуючи умови подорожі, найкраще брати місткий туристичний рюкзак (бажано до 25 л). На цьому наголошує і Державна служба із надзвичайних ситуацій (ДСНС). Із жорсткою формованою валізою вам банально буде складно пересуватися — як у потязі, так і в евакуації. Добре якщо у наплічнику буде відділювана нижня частина («підвал»).

Тримайте білизну окремо

Пакування нижньої білизни у окрему сумку важливе з кількох причин. Передусім, вона зроблена з делікатних тканин, які можуть зачепитися за внутрішню молнію у сумці, застібки одягу абощо. Саме тому білизну слід тримати окремо від решти речей. Для простоти пошуку можна класти білизну у торбинки зі структурованої сітки, або полотняні мішечки — принаймні не поліетиленові пакети, які жахливо шурхотять.

Правила евакуаційної моди

Увімкну режим Капітана Очевидність, коли скажу, що класти у «тривожний рюкзак» треба мінімум речей, але всі вони мають бути практичними та зручними. Оптимальним вибором стануть теплі домашні костюми та худі. Ідеальний варіант — речі на флісі. Їхня перевага — приємність на дотик та здатність зберігати тепло. А отже — це гарантія того, що ви не змерзнете дорогою або у приміщеннях з поганим опаленням. Останній пункт стосується не лише тимчасових пунктів для переселенців, а й сховищ: як показала практика, добряче замерзнути можна навіть під час двогодинної тривоги. Що вже казати про тих людей, які залишаються в укритті на всю ніч.


Джерело: https://www.intimo.com.ua/ua/goods/57006/

До must have екстреного гардеробу відносяться також спортивні костюми. Але надавати перевагу слід більш комфортним фасонам. Тобто бажано щоб вони не мали тугих резинок на штанях та рукавах а також застібок на молнію: останні обов’язково дадуть про себе знати, коли ви їхатимете у поїзді, автобусі або спробуєте вмоститися поспати в укритті.

Джерело https://www.intimo.com.ua/ua/goods/36424/

Особливий показник комфорту — худі та джемпери з капюшоном. Ця деталь може замінити шапку у вітряну погоду та прикрити обличчя від світла у автобусі або в укритті. Зокрема, український бренд German Volf пропонує комплекти «худі + брюки» з бавовняного трикотажу або з чистого поліестеру (останній варіант ідеально впишеться у дощову весну).



Джерело: https://www.intimo.com.ua/ua/goods/64297/
https://www.intimo.com.ua/ua/goods/76182/

Також у евакуацію не варто брати речі білих та світлих кольорів (якщо це, звісно, не нижня білизна). Будьте готові до того, що ви не знатимете, де усе це добро попрати. Або зможете попрати, але не знайдете де посушити. Або матимете на сушіння обмаль часу. Та ще кілька десятків «або». Моя знайома з Києва так у кілька етапів їхала до Румунії, і перетинати кордон їй довелося у модному сексуальному боді з перехресними шлейками, бо більш практична модель до того моменту забруднилася, а змоги випрати її просто не було.

У якості розумної альтернативи можу запропонувати бодіки Sammy Icon українського виробництва з бавовняного трикотажу.

Джерело: https://www.intimo.com.ua/ua/goods/70344/
https://www.intimo.com.ua/ua/goods/71697/

Ну, і для тих, чия душа таки прагне чогось більш-менш «сексі». Зверніть увагу на комплект із боді-майки та болеро від Anabel Arto. Це вбрання підійде для мінливої температури у приміщенні та на вулиці.

Джерело: https://www.intimo.com.ua/ua/goods/72141/

Зверніть увагу також на схильність тканин до зминання. Хай би як комфортно вам не було у речах із чистої бавовни, у дорозі вони завдадуть вам багато клопоту. Те ж стосується делікатних тканин. Найкращим варіантом стануть змішані матеріали — бавовна або вовна з додаванням синтетики. Якщо почуття аристократизму вас не полишає навіть у екстремальних обставинах, змішані тканини зараз роблять навіть на основі шовку. 

Змінна білизна: скільки брати?
Державна служба із надзвичайних ситуацій (ДСНС) у своїй методичці рекомендує пакувати у «тривожну валізку» два комплекти білизни та дві пари шкарпеток. Але я вам так скажу: реальність вносить свої корективи, і краще класти по три. Бо знову ж таки все впирається у прання: погода зараз така, що речі можуть сохнути не дуже швидко. І навіть маючи у розпорядженні дві пари трусів, ви ризикуватимете періодично ходити у вологих. Це, до речі ще одна причина надавати перевагу синтетиці — вона швидше сохне. 

До речі, велика кількість змінної білизни допоможе зберегти відносно свіжим і верхній одяг. І взуття також, якщо мова йде про шкарпетки.

Фасони білизни, які виручать

В умовах подорожі нелегко скоротити свій гардероб до мінімуму. Ще важча задача — переконатися, що ви маєте білизну на будь-який випадок життя. Тому коли справа доходить до пакування білизни нашвидкуруч, є сенс брати з собою кілька комплектів різного типу. Звичайно, перевагу слід віддати найзручнішому з того, що у вас є: топам, бралеттам, трусикам-сліпам. Ідеально, якщо у вашому дорожньому наборі буде безшовна білизна.

Джерело: https://www.intimo.com.ua/goods/55451/ 
https://www.intimo.com.ua/goods/55448/

Чи класти у екстрений рюкзак «парадно-вихідну» білизну?

Провокативне питання. З одного боку, коли ти збираєш речі у паніці під гул сирен, тут, звісно, не до мережаних трусиків. Але є велика ймовірність, що, потім, опинившися у безпеці, ви самі згадаєте про них. І вам як ніколи захочеться відчути себе втіленням спокусливості та краси — тієї самої, яка врятує світ. 

До того ж невдовзі потеплішає, ви будете носити більш відкритий одяг. Можливо, сукні. Можливо, навіть із відкритою спиною. Ось тут вам і стане у пригоді красива білизна. Коротше кажучи, з нарядної білизни є сенс брати таку яка: а) буде максимально зручною б) займатиме мінімум місця. Обом цим критеріям відповідають мереживні комплекти з ліфами без кісточок. 

Джерело: https://www.intimo.com.ua/goods/50467/

Фасон «дорожніх» трусиків при цьому може бути будь-яким, окрім стрінгів. Чому? Ті, хто був змушений серед ночі схоплюватися з ліжка та нестися в укриття, навіть не ставитиме таких питань.

До речі, принтована білизна також може виконувати функцію «парадної». Як мінімум, яскраві малюнки піднімуть вам настрій. Дещо подібне пропонує бренд Mememe. А їхні топи можна за бажання і носити як бюстгальтери, і вписувати у повсякденний гардероб, комбінуючи з сорочкою, коли потеплішає.

Джерело: https://www.intimo.com.ua/goods/70720/?c=48855
https://www.intimo.com.ua/goods/71801/

Шкарпетковий лайфхак

Якщо ви все ж таки не уявляєте життя без структурованих бюстгальтерів і навіть упакували їх у дорогу, вам доведеться подбати про те, щоб ці чашки зберегли форму. І для цього є простий та майже геніальний лайфхак: покласти всередину однієї чашечки згорнуті шкарпетки та складіть бюстгальтер чашками одна до одної. Таким чином ви можете максимально використати простір у своєму багажі, а також захистити білизну від зминання.

Питання чистоти

Засоби для прання дозволять звести до мінімуму кількість нижньої білизни, яку ви берете з собою. В ідеалі треба було б класти у наплічник підходящий засіб у travel size. Але реалії зараз такі що прати часто доводиться із милом.

У крайньому випадку можна прати білизну просто під час миття у душі, використовуючи гель або шампунь (краще використовувати ті, що не містять барвників). 

Якщо у вас немає можливості прати одразу, заведіть для брудних речей спеціальний пакет.

Ще одна виручалочка — вологі серветки, за допомогою яких можна видаляти невеликі забруднення (звичайно, свіжі). Також освіжити одяг можна, вивісивши його надвір, коли це безпечно.

Сподіваюся, ці поради зроблять ваше нинішнє життя хоч трохи комфортнішим.
Бережіть себе!

Усе буде Україна!
Щиро ваша Капризуля

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.