У стилі Кіма: чому вам необхідна хоча б одна пара кольорових шкарпеток?

Цей матеріал я планувала ще у мирний час – коли українці одягали барвисті речі для підняття настрою, а про «бойовий дух» мова ще не йшла. Якось за сім хвилин дороги від дому до магазину я зустріла п’ятьох жінок різного віку, які комбінували з одягом строкаті шкарпетки з найрізноманітнішими принтами: у смужку, клітинку та навіть із бананами! І це була вже явна ознака тренду. Поговоримо про те, коли доречні яскраві шкарпетки, та з чим їх можна носити.

Але любов до кольорового розмаїття на ногах перетворилася на феномен, коли Віталій Кім опублікував у своєму Телеграмі фото із закинутими на робочий стіл ногами. Картаті шкарпетки голови Миколаївської ОДА буквально закохали у себе підписників та досі надихають творців численних мемів. Думаю, за цей час навіть прибічники консервативної моди захотіли придбати собі аксесуар «як у Кіма». 

Джерело: Telegram-канал Віталія Кіма

Кожна пара яскрава по-своєму

Коли ми описуємо шкарпетки саме так, варіантів може бути дуже багато:

– сміливі однотонні кольори;
– класичні візерунки, такі, як аргайл (ромби у шаховому порядку) або пейслі (східний краплеподібний орнамент);
– паттерн із зображень різних предметів,
– зображення мультперсонажів.
– логоманія — орнаменти зі слів та монограм (наприклад, назви брендів або дотепні фрази).

Джерело: https://www.intimo.com.ua/ua/goods/71692/
https://www.intimo.com.ua/ua/goods/75631/

Навіть у цьому списку ми знайдемо більш епатажні та більш скромні моделі — як то кажуть, усе відносно. Так, шкарпетки з Міккі Маусами або домовиком Доббі або афоризмом про російський корабель ви навряд чи одягнете на співбесіду чи на бізнес-перемовини. А ось просто червоними чи смугастими шкарпетками вже майже нікого не здивуєш. Більше того: інколи екстраординарна деталь гардеробу може здобути для вас додаткові бали під час робочого процесу. Чому? Про це розкажу далі.

Кольорові шкарпетки – показник успішності (доведено наукою)

Ви не повірите, але Гарвардська бізнес-школа на повному серйозі вивчала цей модний аспект. У 2017 році спеціалісти опублікували результати дослідження¸ які явно демонстрували, що люди ототожнюють більш високий соціальний статус та професійну компетентність зі схильністю до нонконформізму та потужним творчим потенціалом. А саме ці якості демонструє носіння яскравих аксесуарів із повсякденним вбранням (особливо, діловим). 

Строгий костюм у поєднанні з кольоровими шкарпетками — це образ, який промовляє: «Так, я знаю правила, але я маю достатньо впевненості у собі, щоб усе одно їх порушувати». Простіше кажучи, носиш шкарпетки «вирви-око» – ви геній, творча особистість і взагалі «не такий як усі». Або «не така» – нестримний креатив гендеру не має. Щоправда, із жіночим офісним вбранням справа дещо інша: там здебільшого фігурують колготки, і їм варто приділити окрему увагу.

Взагалі, яскраві шкарпетки особливо виділяються на тлі одягу «класичних» кольорів: чорного, сірого, білого та бежевого. Але при виборі слід враховувати не лише одяг, а й взуття, яке, власне, служить «основою» для шкарпеток. Обирайте тони, які б доповнювали візерунки на шкарпетках. Зокрема, до коричневих черевиків пасуватимуть сині або навіть жовті шкарпетки. Або синьо-жовті – чому ні?

Вписуємо шкарпетки у образ: 4 варіанти

Однак давайте поговоримо про варіанти подачі шкарпеток саме тоді, коли вони не просто ховаються десь під джинсами, а є гідним акцентом усього образу. Тут є кілька ідей – від відносно спокійних до більш сміливих.

№1. Монохромний образ: шкарпетки практично не привертають уваги. За кольоровою гамою вони майже ідентичні з костюмом, але створюють гру шарів за рахунок відмінності матеріалів. 

У жіночих образах це особливо цікаво та фактурно виглядає у комплектах зі спідницями шортами або бриджами, коли шкарпетки одягнегно на тонкі колготки

№2. Шкарпетки підібрано однотонні: вони відрізняються за кольором від взуття або домінуючого тону комплекту, але співпадають за гамою з усім вбранням. Наприклад, комплект у теплій кольоровій гамі помірної яскравості ми доповнюємо такими самими шкарпетками.

№3. Шкарпетки з принтом як акцент на тлі однотонного вбрання: у візерунку присутні основні кольори комплекту. Загалом це надає образу родзинку, пікантність.

№4. Найвищий пілотаж екстраординарності: принт на шкарпетках має перегукуватися з орнаментом іншої речі у комплекті. Найпростіший варіант — шкарпетки та светр з ромбами а-ля студент-ботанік. Або шкарпетки у горошок римуються із хусткою на шиї чи у нагрудній кишені піджака (останній варіант притаманний чоловічому костюму). 

Ідеї для найсміливіших: «переплутані» шкарпетки 

Важливо обирати таке співвідношення висоти взуття та штанів, щоб була змога роздивитися шкарпетки. Їхню максимальну висоту також слід врахувати. Оптимальною вважатиметься така, коли шкарпетки будуть трохи зібраними, а не натягнутими, як на барабані.

Ну, і нарешті, ніхто не відміняв хуліганські модні трюки з одяганням різних шкарпеток. Модники та особливо модниці практикують цю фішку вже не перший рік. І деякі бренди навіть випускають цілі набори з кількох пар, які можна носити у традиційний спосіб або за бажання комбінувати між собою. Зокрема, такі комплекти є у українських брендів Sammy Icon та Dodo Socks, а також у іспанської фірми Ysabel Mora (у колажі зліва направо).

Джерело:
https://www.intimo.com.ua/ua/goods/68581/
https://www.intimo.com.ua/ua/goods/62278/

Якщо ви обрали кольорове взуття, цікавим ходом можуть бути шкарпетки тієї ж гами, але світлішого відтінку. Ну, а з білими черевиками кросівками виграшно виглядатиме будь-який колір.

Кілька слів про чоловічі шкарпетки

Зазвичай чоловічий модний етикет передбачає відповідність кольору шкарпеток до кольору штанів. Так, це хороше правило, завдяки якому більшість чоловіків виглядають стильно, і воно буде доречним у діловій обстановці, але через деякий час такий алгоритм набридне навіть бізнесменам.

У чоловічому стилі є місце для яскравих шкарпеток, які контрастують зі штанами. Звісно, створення образу у такому плані потребує дещо більше часу, але ефект може перевершити усі сподівання.

Джерело: https://www.intimo.com.ua/goods/68638/

Традиційно головне правило сполучуваності шкарпеток зі штанами — нейтральність загального вигляду. Тобто, будь-який контраст, за який чіпляється око, мав би бути ознакою того, що ви сьогодні не тільки встали не з тієї ноги, а й одягли не ті шкарпетки. Я акцентую: мав би бути. Зараз часи дещо змінилися, і відвертим нонсенсом можуть стати хіба що білі шкарпетки під смокінг або якийсь відвертий несмак на кшталт неоново-салатного кольору у рожеву цяточку.

Поради для тих, хто боїться кольорів

Ось кілька простих та дієвих правил, які допоможуть вам не розгубитися у шкарпеткових ребусах:

1. Якщо сумніваєтеся, обирайте класику. 

Мова про традиційні орнаменти — клітинка, смужка, ромби у дво- або триколірній гамі не дуже радикальних тонів. Підійдуть також дрібні візерунки.

2. Орієнтуйтеся на кольорову гаму одягу

Ваші шкарпетки не обов’язково повинні співпадати за кольором з усіма іншими речами. 

Але хоча б якась природня «симпатія» між речами має бути. Якщо ваші шкарпетки вписуються у загальну тему вбрання, це завжди виглядає добре. Зокрема, ви можете обрати один з кольорів сорочки або піджака й одягти шкарпетки такого самого відтінку. Ця комбінація не обов’язково має бути яскраво вираженою — люди просто бачитимуть щось, що сприймається як «приємне для ока співпадіння», іноді навіть несвідомо.

Якщо ви прибічник консервативного стилю в одязі, але побалувати себе кольоровими акцентами дуже хочеться, спочатку спробуйте пастельні відтінки. У такій гамі зараз роблять навіть шкарпетки з візерунками.

3. Не переборщіть із контрастами

Це означає, що вам потрібна приблизно однакова кількість контрастних елементів в усьому зовнішньому вигляді. Так, якщо верхня половина вашого вбрання майже монохромна — скажімо, піджак або куртка майже того ж кольору, що й сорочка чи водолазка під ними — вам не потрібні божевільні кольорові переходи у нижній частині. Прагніть, щоб контраст між штанами та носками був приблизно на тому ж рівні, що й контраст між штанами й сорочкою. 

Наважилися купити… а куди носити? Про «удальонку», японців та парні луки

Звісно, креатив креативом, а деякі правила у плані одягу все ж залишилися, незважаючи на вплив дистанційної роботи і тотального домашнього луку на всі випадки життя. Звичайно, на zoom-конференції співрозмовникам неважливо, якого кольору шкарпетки у начальника відділу продажів: головне, як працює компанія. Той же Віталій Кім наочно демонструє перехід цієї тенденції навіть на органи влади. І я маю підозру, що тренд на невеличкі вільності у дрес-коді збережеться й у майбутньому, після нашої перемоги. Але точно сказати не можу: прослідкуймо за ситуацією разом. Ну хіба що під костюм з краваткою носитимуть шкарпетки кольорові, але однотонні. Про програмістів, представників творчих професій я вже й не кажу — їх може обмежувати тільки фантазія та почуття стилю.

І ще один момент робочого характеру. Підвищену увагу шкарпеткам варто приділити готуючися до перемовин. Звичайно, не обов’язково закидати ноги на стіл, як Кім, або позувати як канадський прем’єр Джастін Трюдо. Наприклад, бізнес-культура у деяких азіатських країнах передбачає знімання взуття під час прийому їжі, напоїв (наприклад, чайна церемонія у Японії, тощо). Та й у нас до війни було модно влаштовувати зустрічі у східному стилі.

Виключення — коли ви точно знаєте що ваші бізнес-партнери є дуже консервативними людьми. Тут навіть якщо ви веб-дизайнер або піарник, не шокуйте людей зображенням Тараса Шевченка у костюмі Людини-Павука (а такі, до речі, існують). Вдягніть ну хоча б просто червоні шкарпетки.

Джерело: https://www.intimo.com.ua/goods/71691/

А ось де кольорові шкарпетки будуть виглядати найбільш органічно — це на тематичних  вечірках. Навіть зараз, коли здається, що зовсім не до вечірки — порадувати себе яскравими кольорами можна й на домашніх посиденьках з чаєм та печивом.

Ще одна цікава ідея — парні або сімейні шкарпеткові луки. Щоправда, для цього ваш креатив мають розділяти ваші партнери або члени родини. Підібрати можна шкарпетки, забарвлення яких або однакове, або перекликається між собою.

Сподіваюся, дуже скоро вам стануть у пригоді поради і про вечірки, і про перемовини з японцями. А поки що ви можете просто піднімати собі настрій яскравими барвами та знімати стрес, розглядаючи принти на п’ятках. 

Нехай небо над вами буде мирним, а ваш настрій — бадьорим. Бережіть себе!


Все буде Україна!
Ваша Капризуля

Яскраві шкарпетки в Intimo:

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.