Тепло не буває зайвим. 6 важливих речей, які треба знати при виборі термобілизни

Навесні найбільша помилка при виборі одягу — орієнтуватися на перехожих, визираючи з вікна. Бо один іде у пальто, інший — у футболці (добре якщо при цьому не в шортах). Що поробиш — мінлива погода! І цього року до неї додається інша незручність у вигляді повітряних тривог та необхідності постійно бігати у сховище. На скільки саме можна «засісти» – невідомо, може, на 20 хвилин, може на кілька годин, а може — на всю ніч. У підвалі або метро зазвичай прохолодно. І якщо до цього на вас був одяг, розрахований на +17, ви дуже добре відчуєте різницю. Річ, яка допоможе вам не змерзнути — це вдало підібрана термобілизна

1. Види термобілизни: «звичайні» та «з наворотами»

Якщо не вдаватися у деталі, префікс «термо» у назві завжди змушує думати, що такі речі завжди мають зігрівати. При цьому вони і за матеріалом, і за кроєм мають виглядати як уніформа космічного десанту. І ми дуже дивуємося, коли під маркою термобілизни бачимо майже звичайні на вигляд трикотажні джемпери та легінси. Але насправді як то кажуть, не все так однозначно. Є кілька видів термобілизни:

– Повсякденна жіноча, дитяча термобілизна та моделі для чоловіків. Вона зігріває та зберігає тепло.
– Спортивна. Відводить вологу і часто навіть містить у складі антибактеріальні волокна, щоб не створювати «ефект сауни» під час пробіжки або тренування. У якості антибактеріальних компонентів виробники часто використовують поліефірні волокна з покриттям, але іноді  можна знайти у складі срібну нитку.
– Гібридний варіант, який пасує для довгих прогулянок — як у парку, так і в більш екстремальних умовах. Зазвичай складається з двох шарів (один відповідає за відведення  вологи, другий – за терморегуляцію).

Джерело: https://www.intimo.com.ua/ua/goods/54324/

З цього переліку, власне, перший різновид, якраз і дуже схожий на звичайний одяг. Термобілизна працює як додатковий шар шкіри: вона утримує тепло, яке виділяє тіло. Тут є секрет: при використанні кількох тонких шарів захоплюється більше повітря, ніж при використанні дного об’ємного шару. Простіше кажучи, водолазка під джемпер та жилетка згори забезпечать вам більше тепла, ніж товстелезний светр.

До речі, ця хитрість буде корисна й у мирний час: наприклад, якщо у вас у квартирі автономне опалення, і ви захочете зекономити у холоди. Так вам, принаймні, не треба буде вмикати термостат на максимум щоб зігрітися. Хоче, це звісно справа смаку — як саме опалювати дім та у що вдягатися.

2. Які речі взагалі бувають із термоефектом?

Коли ми говоримо про багатошаровість, то один з шарів має бути базовим: від футболок, боді, топів та лонгслівів з термоефектом, до трусів та кальсонів.

Термобілизна може продаватися у вигляді комплекту з верхньої та нижньої частини або окремих деталей верха та низа. Ви можете придбати їх окремо або обидві речі у комплекті. Оптимальним варіантом буде топ с довгими рукавами та штані довжиною до кісточок. Як правило, термоштані бувають із середньою або високою посадкою, і це цілком логічно: для щонайкращого збереження тепла тіло має бути максимально закритим. Зараз деякі бренди випускають також термолегінси з низькою посадкою. Така модель є зручною для дівчат з високо розташованою лінією талії. Але майте на увазі необхідність закритого тіла при комбінуванні таких легінсів. Якщо ви не знаходите саме термолегінси з високою талією, пошукайте колготки — оскільки виробники часто готують іх як зимові моделі, то частіше роблять з завищеною посадкою.

Джерело https://www.intimo.com.ua/ua/goods/30809/ 
https://www.intimo.com.ua/ua/goods/49244/


Ще одна цікава категорія — термомайки та трусики. Більшість із вас, скоріш за все, зараз уявили собі якісь товстелезні фуфайки та панталони з начосом, які носили ще наші бабусі. Я сама ледве стримала сміх від подібної картинки у своїй голові. Але швидкий інтернет-пошук переконав мене, що є така натільна термобілизна, у якій за необхідності можна піти навіть на побачення (ну, раптом, ваш залицяльник — екстремал?)

Дивіться самі: у топі Ysabel Mora в зоні декольте взагалі є мереживо! Звісно, така білизна не пристосована для романтичного запливу на крижині, але прогулянку весняним парком витримає. Та навіть якщо і без побачення: іноді красиві речі можуть підняти нам настрій навіть у скрутні часи.

Джерело: https://www.intimo.com.ua/ua/goods/68351/

Тепер дійшла черга до трусиків: тут у нас Kifa з віскозного трикотажу та Key з бавовняного. І якщо не бачити етикетку останніх, наприклад, то ви навіть і не здогадаєтеся, що вони якісь «особливі».


Джерело: https://www.intimo.com.ua/ua/goods/38078/та 
https://www.intimo.com.ua/ua/goods/68564/


Окрема історія — шкарпетки та гольфи. Тут також можуть зустрічатися варіанти — від спортивних з ущільненими зонами на стопах та антибактеріальними волокнами (бренди  Craft, Lasting або Skechers) до більш побутових, у яких утеплюючий ефект реалізовано флісовим внутрішнім шаром (приклад — моделі Ysabel Mora).

3. Про що розповість етикетка?


Але просто одягтися у стилі капусти недостатньо: важливо щоб усі шари одягу при цьому дихали. І тут вже треба звертати увагу на матеріал. Зазвичай ми оцінюємо тканини за здатністю пропускати повітря та всотувати піт. Але при виборі термобілизни дивитися треба також на вагу. І такі помітки справді є на етикетках! Так, існує чотири “вагові категорії” тканин:

– Суперлегка (на ярлику light та ultralight) — до 100 г/м2. Найчастіше мова йде про речі з трикотажу або термополіестеру. Така тканина пасує для помірної та прохолодної погоди, а також оптимальна для занять аеробікою. 

– Середня вага (warm)- близько 100-200 г/м2. Зазвичай це вовняні речі з домішками. Тканини середньої щільності підходять для холодної погоди. Вони є найбільш універсальними, їх можна носити під час занять спортом та активного відпочинку. 

– Важка або екстратепла (x-warm) — 250-270 г/м2. Щільні вовняні та флісові речі. Вони якнайкраще рятують у екстремальні холоди та сильні снігопади, що робить таку білизну ідеальною для гірськолижних курортів, роботи на вулиці в мороз абощо.

4. Краще суміш, ніж чиста тканина

Матеріал термобілизни має поєднувати м’якість та еластичність, щоб витримувати навантаження та погодні умови. Ось із чого термобілизну шиють найчастіше.

Синтетика. Взагалі це рекомендований варіант для термобілизни, бо матеріал поєднує у собі одразу декілька матеріалів із дуже доброю здатністю утримувати тепло. Це, зокрема, поліестер, спандекс, лайкра та нейлон, які часто змішують із натуральними волокнами, щоб забезпечити збереження тепла та відведення вологи. А ось синтетика у чистому вигляді пригодиться вам в умовах підвищеної вологості або в суворих дорожніх умовах, коли немає можливості часто переодягатися (бо коли намокає з тих чи інших причин, то швидко висихає).

Джерело: https://www.intimo.com.ua/ua/goods/68348/

Вовна. Регулює температуру вашого тіла та допомагає забезпечити добре відведення зайвої вологи. Якнайкраще для термобілизни підходить вовна австралійського барана мериноса, яка навіть має властивості охолоджувати тіло у спеку. Але враховуйте, що речі з мериносової вовни добряче кусаються у ціні. До того ж чисто вовняна тканина є менш стійкою до навантажень, тому якщо ви передбачаєте рухову активність, надайте перевагу міксам «вовна+синтетика». Чисту вовну залиште для риболовлі або прогулянки парком.

Шовк — легкий матеріал. Він забезпечує відчуття тонкості, не додаючи забагато ваги, що робить його ідеальним для занять зимовими видами спорту (звісно ж не в чистому вигляді, а у суміші, наприклад, з вовною). 

Також шовк має розкішну м’яку текстуру та не створює надмірного об’єму. Але недолік цієї тканини полягає у тому, що вона повільніше відводить вологу від тіла.

Бавовна. Більш дешевий варіант порівняно з іншими тканинами, однак у чистому вигляді це не найкращий вибір для термобілизни. На відміну від мериносової вовни, синтетики або шовку, утримує піт, а отже залишає відчуття холоду, вологості та липкості. 

5. Чим більше обтягує — тим сильніше гріє? 

Отже, яка вона — ідеальна посадка? Термобілизна має «працювати» як друга шкіра, підтримувати тіло, але ніде не тиснути. Для тепла ваша білизна має бути вільною. У холоди білизна, що щільно облягає, буде утримувати тепло та підвищувати комфорт.

До того ж, поверх обтягуючого джемпера можна без дискомфорту одягнути худі або кофтину на блискавці — і нічого не збиратиметься зайвими зморшками. Все залежить від типу тканини. Наприклад, білизна з додаванням бавовни, скоріш за все, буде більш просторою, тоді як мікроволокно буде щільніше обтягувати та краще тримати форму.

Зверніть увагу на колекції термобілизни, яка позиціонується як спортивна. Така примітка має свідчити про два моменти. По-перше, це зручність, по друге — відведення вологи.

Якщо білизна не дуже добре сидить, морщить, вона буде створювати «повітряні кишені» замість того, щоб рівномірно розподіляти тепло. Обтягуюча білизна дозволить уникнути цього, дозволяючи комфортно носити кілька шарів одягу. Причому бажано щоб поверхня тканини була гладенькою, щоб інших одяг не «прилипав» до неї та не сприяв електризації. 


Джерело: https://www.intimo.com.ua/goods/68349/?c=27109  


6 Догляд: боїться хлору та нагрівання
А це якраз той момент, який не полегшує життя, бо треба тримати у голові багато нюансів. Зокрема, прати термобілизну слід у теплій воді, при температурі не вище 40°С. Бажано навіть робити це вручну, що у нинішніх напівпохідних умовах, може, навіть і краще.

Сушити речі із термічними властивостями слід у ванній або на балконі, підставивши таз: синтетика, наприклад, досить швидко стікає. Деякі знавці лайфхаків рекомендують за необхідності сушити термобілизну гарячим повітрям з фену, але це можна застосовувати для тієї термобілизни, яка більш націлена на повсякденне носіння, а не на спорт чи походи. 

Джерело: https://www.intimo.com.ua/ua/goods/43690/

ак, на відміну від бавовни, тканинам з мікроволокнами у складі зашкодить сильний нагрів — через це вони втрачають свої властивості. Власне, через цю причину термобілизну не варто сушити на батареї та прасувати.

Щодо засобів догляду, то тут термобілизна також досить примхлива: так, пошкодити матеріал здатні реагенти хімчистки, ополіскувачі із вмістом хлору. І навіть деякі пральні порошки можуть виявитися для таких матеріалів надто абразивними, так що для прання краще використовувати рідкі засоби (ідеальний варіант — спеціалізовані засоби для спортивних речей). 

Давайте вірити, що вже скоро термобілизна дійсно знадобиться вам виключно для спорту та прогулянок. 

Перемога близько!

Бережіть себе! 
Ваша Капризуля

Термобілизна в Intimo:

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.