Повний гайд за розмірами бюстгальтерів

Повний гайд за розмірами бюстгальтерів

Головний плюс імпортної білизни — можливість урізноманітнити гардероб цікавими моделями. А головна складність — розмірні сітки у різних країнах. Наприклад, як зіставити американські розміри бюстгальтерів 32 або 36 із нашими такими звичними 75В чи 80С? Здається, розібратися у цих значеннях так само складно, як вивчити іноземну мову за тиждень. Але це тільки на перший погляд. Сьогодні повчимося порівнювати розміри так, щоб придбані бюстгальтери завжди сідали ідеально.

  1. Алфавіт біля серця: розрізняємо чашки
  2. Бюстгальтерна географія: читаємо букви
  3. Кілька розмірів в одному – що це означає?
  4. Європейські розміри бюстгальтерів
  5. Американські та британські розміри
  6. Французькі розміри
  7. Італійські розміри
  8. Таблиця працює не завжди. Що робити?
  9. Як визначити розмір силіконового бюстгальтера?
  10. А як бути зі спортивним бюстгальтером?

Алфавіт біля серця: розрізняємо чашки

У більшості країн розмір ліфа складається з двох частин: буквеної та цифрової.

Числовий показник — це обхват тіла під грудьми (так званий пояс бюстгальтера). Як правило, у таблицях довжина пояса вказується у середніх значеннях і закінчується цифрою 5 або 0. Тобто якщо ваш обхват під грудьми дорівнює 83 см, є сенс розглядати моделі з об’ємом 85. А якщо значення, скажімо, 89, то округлюйте до 90.

Літерами позначають розмір чашки. Він визначається за різницею між двома значеннями вимірів — обхватом грудей та під грудьми. Наприклад, у вас це 88 та 76 см. Отриману різницю 12 см звіряємо з таблицею нижче та отримуємо А.

як визначити розмір ліфчика

І тут починається найцікавіше у цьому квесті. Бо параметри, про які ми тільки що говорили, можуть істотно відрізнятися від країни до країни. Зокрема, це може бути пов’язано з різною системою вимірювання: наприклад, у переважній більшості країн Європи це сантиметри, а у Великій Британії та США — дюйми (1 дюйм = 2,54 см).

Технічно крок між розмірами чашок у Європі становить 2 см, а у Британії — 2,5 см. Різниця таким чином може бути суттєвою, тому в Великобританії та США, окрім звичайних, використовують також розміри чашок з парними буквами (DD, EE тощо).

Власні національні особливості мають також італійські та французькі виробники (про це поговоримо трохи згодом). Нарешті, деякі марки вносять долю плутанини, розробляючи власні розмірні сітки або поєднують англійські та міжнародні таблиці так, що за голови хапаються і англійки, і американки, і українки. Ось чому варто перед покупкою бюстгальтерів конкретного бренду ретельно розглядати його розмірну таблицю.

Бюстгальтерна географія: читаємо букви

Європейські розміри, які наразі нерідко використовують і українські бренди, зазвичай позначаються великими латинськими літерами EU (Europe Union – Євросоюз) або EUR (Europe). Англійські розміри позначають буквами UK (United Kingdom – Об’єднане Королівство), US (USA) – США, FR – Франція, IT — Італія, ES – Іспанія, BE – Бельгія, GE – Німеччина, NL – Нідерланди.

Кілька розмірів у одному — що це означає?

Великі торговельні марки вирішили ще більше спростити нам життя і чіпляти на свої вироби ярлики одразу з кількома популярними розмірними сітками. Це, наприклад, може виглядати так: «EUR-75B I-3B FR-90B USA-34B». Нібито, все зручно, але не тоді, коли ви купуєте в Україні, бо у цьому списку немає головного — українського розміру.

Для розшифровки вам і знадобиться зведена таблиця. Отже, давайте поєднаємо розмірні сітки різних країн, чия білизна найширше представлена на ринку.

Європейські розміри бюстгальтерів

У цій системі орієнтуватися дуже просто, бо вона багато в чому схожа на нашу. По-перше, різниця між розмірами поясів також становить 5 см, по-друге, для розмірів чашок використовуються лише одинарні літери. Тобто, нас не лякатимуть такі свої та рідні 75В, 85С тощо.

як визначити розмір чашки ліфчика

Американські та британські розміри

Тут уже треба вмикати свого внутрішнього математика. Бо мало того, що доведеться постійно переводити сантиметри у дюйми, так до обхвату під грудьми потрібно додавати ще 4. Це число — корекція з урахуванням еластичності матеріалів, яку у європейській системі (і у нашій також) не застосовують.

як визначити обхват ліфчика

Наприклад, якщо об’єм становить 70 см або 28 дюймів, то модель треба шукати у розмірі 32 (28 + 4). На відміну від європейської сітки, американські та англійські виробники вже використовують здвоєні букви на позначення чашок – DD, FF тощо. Мало того, в американців можна зустріти навіть DDD. І майте на увазі, це не половинні розміри, а повноцінні. Але нехай вас не лякає цей гігантський об’єм: насправді, мова йде про аналог європейських E та F.

Французькі розміри

Система виміру чашок тут аналогічна стандартній європейській, а ось визначення поясу знову з заморочками. А саме: до вашого стандартного об’єму треба додати 15, перетворивши 75С на 90С. Така ось миттєва «пластична операція». Але майте на увазі, що за таким принципом розміри визначають також бельгійські та іспанські бренди. Тому іноді на ярлику ліфа ви можете побачити маркування FR/ES/BE 90С.

Італійські розміри

У італійській таблиці, як на таці з піцою можна знайти все, що завгодно. Бо італійці для позначення поясу бюстгальтера взагалі використовують цифри від 0 до 12, причому іноді навіть римськими цифрами. При цьому розміри чашок варіюються на 2,5 см, за англійським принципом.

Уявляю, як зараз напружилися шанувальниці італійської білизни (а їх серед українок таки багатенько). Але оскільки італійці дуже багато білизни продають на експорт, останні кілька років вони часто маркують свої вироби за європейською сіткою. Так, у них можна побачити обидва види позначок. Причому традиційна версія зустрічається скоріше у місцевих офлайн- чи онлайн-магазинах.

Італійці, звісно, у цьому цифровому хаосі орієнтуються добре, а ось наші люди — як розгублені туристи. Щоб цього уникнути, варто переглянути зведену таблицю, запам’ятати, яким з цих розмірів відповідає ваш український. А ще краще — зберегти зображення на телефон про всяк випадок.

Таблиця працює не завжди. Що робити?

За допомогою нашої шпаргалки, знаючи свій міжнародний розмір, можна приблизно визначити розмір бюстгальтера. Чому я кажу приблизно? Передусім, як ми вже знаємо, через самодіяльність виробників, які використовують розміри чашок, що взагалі не властиві їхнім країнам. Друга причина — навіть усередині одного бренду можуть бути розходження у розмірах чашок. Моделі з різних лінійок можуть маломірити чи великомірити. Тому ніхто не гарантує, що, якщо ви зазвичай купуєте розмір 85E європейський, то вам точно пасуватиме 38DD будь-якого англійського бренду (дивіться наші таблиці). Скоріше, це буде один з розмірів біля європейського 85F або біля англійського 38E. Адже не забуваймо про відмінність між розмірами на 2 см у Європі та на 2,5 у Британії.

Особливо легко помилитися, якщо розмір на етикетці вказаний без уточнення, до якої системи він належить. Наприклад, британська марка Panache британська пише різні розміри пояса і тільки один розмір чашки (англійський). А згідно з таблицею, англійський та європейський H відрізняються аж на три розміри. Якщо цього не знати, то в інтернет-магазині можна купити не свій розмір, причому далеко не свій.

Вихід, звичайно, є, навіть декілька. У звичайному магазині просто розпочинайте примірку з того розміру, який ви собі наміряли. Або не зациклюйтеся на розмірі, та питайте консультанта (якщо він викликає у вас довіру). Що ж до хороших інтернет-крамниць, то там завжди є служба підтримки. І усі питання, які вас цікавлять, ви можете поставити спеціалісту у спливаючому вікні або у формі питань та відповідей безпосередньо під обраним товаром (так, до речі, працює сервіс у «Інтимо»).

Як вибрати розмір силіконового бюстгальтера?

Сьогодні дуже популярні силіконові «невидимки», які носяться під відкриті сукні та фіксуються за рахунок липкої внутрішньої сторони чашок. Розмір таких виробів визначається лише за чашкою, тому тут вам потрібні тільки буквені коди. Проте враховуйте, що такі бюстгальтери розраховані тільки на невеликі груди, тому сітка розмірів часто прописана лише до С, у деяких брендів — до D чи Е.

А як бути зі спортивним бюстгальтером?

Це необхідна річ у гардеробі у будь-якому випадку. Спортивний бюстгальтер зазвичай безшовний, еластичний та дуже зручний. Визначити його розмір можна двома способами. Перший — вже звичний, за об’ємом чашки та обхватом пояса. Другий — виходячи з розміру одягу: такі вироби маркуються міжнародними позначками S, M, L тощо. Подібним чином слід обирати також компресійну білизну.

Під час примірки підніміть руки догори, поворушіть плечима, розправте груди. Ідеально підібраний топ чи ліф для тренувань жодним чином не сковує рухи й взагалі є практично непомітним.

Тепер ви можете застосовувати отримані знання на практиці, обирати собі нову білизну та готуватися до нашої Перемоги!

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.